Mike Pohjola: kaikki roolipelit ovat poliittisia

roolipelipoliitikko PohjolaMike Pohjolan Tähti-roolipelissä pelihahmot ovat suositun mutanttityttöbändi Evolutionin jäseniä vuoden 2017 synkeässä Suomessa, jossa vallasta kamppailevat suuret pörssiyhtiöt ja vasemmistovihreä hallitus.

Tähti pyörii tyttöbändin keikkojen, deittailun ja levybisneksen ympärillä. Lähtökohta on rajattu, mutta kirjoittajan mukaan tämä ei ole pelaamiselle rajoite vaan pikemminkin etu. Hänen mukaansa roolipelin on kohdennuttuva johonkin.

– Tämä on roolipeli, ei maailmakuvaus, Pohjola toteaa.

Pohjolan tarkoituksena on ollut tehdä hauska peli, mutta toisaalta pelin synkkä maailma ihmisoikeusloukkauksineen antaa mahdollisuuden käsitellä bändielämän kautta yhteiskunnallisempia teemoja kuten sananvapautta, median valtaa, julkisuuden painetta ja uskontoja.

– Jos bändin jäsen on esimerkiksi treffeillä Nokia mission lahkolaisen kanssa, tämä antaa mahdollisuuden käsitellä uskontoaihetta, hän selittää.

Mike Pohjolan mukaan kaikki roolipelit ovat enemmän tai vähemmän poliittisia, suurin osa tosin tiedostamattaan.

– Esimerkiksi Dungeons and Dragons edustaa libertaari-kapitalistista maailmankuvaa, johon kuuluu ajatus loputtomasta kasvusta ja rahan haalimisesta, hän arvioi.

Pohjola pitää itseään roolipelitaiteilijana. Aiemmin esimerkiksi teatterikäsikirjoituksia ja Myrskyn aika -pelin tehnyt kirjoittaja on myös tehnyt roolipeliteoksia taidefestivaaleille ja suhtautuu roolipeleihin varteenotettavana taidemuotona.

Hänen mielestään taiteilijalla on nimenomainen velvollisuus tuoda esille sellaisia arvoja, jotka eivät ole yhteiskunnassa vallitsevina. Pohjolalle tällaisia arvoja ovat feminismi, sosialismi, luonnonsuojelu ja arvoliberalismi. Pelintekijöille hän esittää kaksi toivomusta.

– Ensinnäkin: olkaa poliittisia ja tehkää pelejä joilla on vaikutusta. Toiseksi: tehkää kivempia pelejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: